Chokladkrisp
Färdigt innan du hinner säga oljeraffinaderi! Nästan i alla fall. Receptet hittade jag i en bok smockfull med godisrecept. Nästan så man får beslutsångest! Bäst med detta recept är att det består av saker man oftast har hemma. Tveka inte att lägga till och byta ut de torra ingredienserna, t.ex till nötter etc.

20-30 st
15 min och et tiotal minuter stelning i kylskåp
ingredienser
Blanda smör, socker, sirap och kakaopulver i en kastrull. När det kokat upp tar du kastrullen av plattan och rör i resten av ingredienserna
Klicka ut på en plåt, låt stelna i kylskåp.

20-30 st
15 min och et tiotal minuter stelning i kylskåp
ingredienser
- 100g smör
- 1.5 dl socker
- 0.5 dl sirap
- 4 msk kakaopulver
- 1 dl kokosflingor
- 5 dl cornflakes
- 1 dl russin
Blanda smör, socker, sirap och kakaopulver i en kastrull. När det kokat upp tar du kastrullen av plattan och rör i resten av ingredienserna
Klicka ut på en plåt, låt stelna i kylskåp.
Jordnötsfudge
Ikväll är det kväll hos camsku, och jag har gett mej in på att göra lite fredagsgott. Tyvärr blir jag alltid lite smått illamående då ja lagar godis, de tar på att slicka skålen! Först ut är jordnötsfudge! Enklare än du tror, smälter i munnen, helt himmelskt!

30 min, plus stelning (tar inte så lång tid)
ca 30-40 st
ingredienser
Klä en form, ca 30x 15 cm med bakplåtspapper
Blanda ihop alla ingredienser utom jordnötssmör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp på svag värme och låt puttra i ca 10 min under lock tills smeten klarar trådprovet.
Låt smeten svalna ett par minuter. Vispa ihop smeten i en plastbunke med vaniljsocker och jordnötssmör tills smeten inte längre är glansig. Bred ut i formen, låt stelna. Skär i bitar.

30 min, plus stelning (tar inte så lång tid)
ca 30-40 st
ingredienser
- 5 dl strösocker
- 1.3/4 dl grädde
- 2 msk sirap
- 1/4 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 - 1 dl jordnötssmör
Klä en form, ca 30x 15 cm med bakplåtspapper
Blanda ihop alla ingredienser utom jordnötssmör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp på svag värme och låt puttra i ca 10 min under lock tills smeten klarar trådprovet.
Låt smeten svalna ett par minuter. Vispa ihop smeten i en plastbunke med vaniljsocker och jordnötssmör tills smeten inte längre är glansig. Bred ut i formen, låt stelna. Skär i bitar.
Grön pestopasta
Den grönaste pastan någonson! Det enda som inte är grönt i denna pasta är pastan i sej (om du inte köper spenatpasta) och cashewnötterna!

6 portioner
20 minuter
Ingrdienser
Koka pastan och hacka grönsakerna i ganska stora bitar. Sätt i grönsakerna i pastavattnet då pastan har 3-4 minuter kvar att koka. Häll ur vattnet då det kokat klart, rör ner peston och hackade cashewnötter.

6 portioner
20 minuter
Ingrdienser
- Pennepasta för 6 personer
- 1 zuccini
- 1 påse gröna bönor
- 1 broccoli
- 1 burk pesto
- 1 liten påse cashewnötter
Koka pastan och hacka grönsakerna i ganska stora bitar. Sätt i grönsakerna i pastavattnet då pastan har 3-4 minuter kvar att koka. Häll ur vattnet då det kokat klart, rör ner peston och hackade cashewnötter.
Ugnsäpplen
Då det finns så sjukt mycket äpplen nu kan det vara svårt att göra sig av med dem. Ett bra sätt är att äta dem till efterrätt, simplaste möjliga torde vara ugnsäpplen!

5-6 portioner
25 minuter
Ingerdienser
Skär äpplena i bitar och lägg dem i en smord ugnsform. Blanda de andra ingredienserna (utom vaniljsås) och strö över. Grädda 15 minuter i 225 grader. Äts som det är, med glass eller vaniljsås.

5-6 portioner
25 minuter
Ingerdienser
- 6 medelstora äpplen
- 1 dl russin
- 1 dl hackad mandel
- 0,5 dl strösocker
- kanel
- Vaniljsås/glass
Skär äpplena i bitar och lägg dem i en smord ugnsform. Blanda de andra ingredienserna (utom vaniljsås) och strö över. Grädda 15 minuter i 225 grader. Äts som det är, med glass eller vaniljsås.
Russinbröd
Lite mycket bröd på sista tiden, jag lovar, de ska bli ändring på det! Men här nedanför har jag skrivit upp receptet på ännu ett. Hur mycket vetemjöl jag lade i minns jag inte rikitgt, ändrade lite i receptet, men lägg i tills degen släpper bunken, bara lite mjöl i taget, så blir det riktigt bra! Inte för mycket mjöl bara!

2 bröd
Ingredienser
Första dagen
Blanda ihop och ställ i kylskåpet över natten/ minst åtta timmar
Andra dagen
Sätt ugnen på 250 grader, sänk till 210, sätt in bröden, spruta vatten på bottnen av ugnen, grädda i 25 min.

2 bröd
Ingredienser
Första dagen
- 5 dl mjölk
- 50 g hackade russin
Blanda ihop och ställ i kylskåpet över natten/ minst åtta timmar
Andra dagen
- 25g jäst
- 150g surdeg
- 1 tsk smör
- 100g russin
- 1 msk rapsolja
- 3 dl grovt rågmjöl
- vetemjöl tills degen släpper från bunken
Sätt ugnen på 250 grader, sänk till 210, sätt in bröden, spruta vatten på bottnen av ugnen, grädda i 25 min.
Honungsbröd med solroskärnor
Det här brödet hann inte ens fastna på bild, så fort gick det åt! Det bästa jag bakat hittills, så i framtiden kommer nog en bild bli aktuell
2 st
Ingredienser
Rör ut jästen i vattnet, blanda i de andra ingredienserna. Jäs i ca1,5h
Forma degen till två bröd, jäs i 1,5-2 h (eller mer om det inte är något sprutt i jäsningen)
Sätt bröden i ugnen i 250 grader, vrid ner till 210. Spruta vatten på bottnen av ugnen och grädda i 20 min
2 st
Ingredienser
- 10g jäst
- 3dl rumstempererat vatten
- 150g rågsurdeg
- 550g vetemjöl
- 12g salt
- 0,5 dl hånung
- 150g solrosfrön
Rör ut jästen i vattnet, blanda i de andra ingredienserna. Jäs i ca1,5h
Forma degen till två bröd, jäs i 1,5-2 h (eller mer om det inte är något sprutt i jäsningen)
Sätt bröden i ugnen i 250 grader, vrid ner till 210. Spruta vatten på bottnen av ugnen och grädda i 20 min
FRUKOSTSEMLOR
Idag läste jag på tidningen att brdpriserna stiger, detta firade jag genom att bjuda min familj på färska semlor till morgonmål, det ni! Riktigt fluffiga blev de också, och nästan inget arbete!

Tid: 10 min på kvällen, 30 minuter på morgonen
12-15 bröd
Ingredienser
KVÄLL

Tid: 10 min på kvällen, 30 minuter på morgonen
12-15 bröd
Ingredienser
- 1/3 pkt jäst
- 7 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ tsk salt
- ca 15 dl vetemjöl
- solroskärnor
KVÄLL
- Rör ut jästen i lite av vattnet. Rör ner saltet, rästen av vattnet, och nästan allt mjl
- Ställ in bunken i kylskåpet, täckt med en fuktig handuk med plastfolie på
- Sätt ugnen på 250 grader
- Forma bröden, strö på solroskärnorna
- Grädda i 15-20 minuter i ugnen. Då du lagt in bröden, sänk värmen till 200 grader
BRUNSÅS MED GRÖNPEPPAR
En lätt sås som passar bra till vardagligare ktträtter, t.ex köttbullar
10 min
4 portioner
Ingredienser
10 min
4 portioner
Ingredienser
- 2 msk margarin/ smör
- 3 msk vetemjöl
- 4 dl vatten
- ½ köttbuljongtärning
- soja, salt, peppar
- grönpeppar
- Bryn smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och fräs det medan du rör om
- Ta av kastrullen av plattan,tillsätt lite av vattnet, rör om
- Lägg kastrullen på plattan igen, tillsätt resten av vattnet, outtra 5 min under omrörning
- Krydda
KÖTTBULLAR
Det finns en maträtt som är verlägsen då det gäller barn, och vuxna också, ibland... De är dessa små, bruna, runda, saftiga bullar som får det att vattnas i munnen på en. Min mamma stekte dem alltid, och hade havregryn i, men mina barn ( om jag får några), familjemedlemmar, bekanta, får äta de lite mer bekvämt tillagade bullarna som steks i ugnen medan jag själv läser en bok. Havregrynen är slopade, och skorpsmulorna regerar över mina fluffiga bullar. Ingen bild behövs, vi har alla sett dem!
Tid: 30 min
8-12 bullar (eller mer, beror på storleken, räcker till ca 4 portioner)
Ingredienser
Tid: 30 min
8-12 bullar (eller mer, beror på storleken, räcker till ca 4 portioner)
Ingredienser
- 400g köttfärs
- 1 dl skorpsmulor
- 1 dl vatten
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 ägg ( 2 om de är små)
- ½ tsk salt
- sojasås
- paprikapulver
- peppar
- Blanda skorpsmulorna och vattnet och låt svälla nån minut
- Blanda i allt utom kttet, rör om ordentligt
- Rör ner köttet och knåda lite med händerna
- Rulla till köttbullar
- Grädda i ugn (eller stek i panna) i mitten av ugnen, 12-15 min, 200 grader
- Servera med potatis/ potatismor och sås (t.ex brunsås med grönpeppar, se recept ovan)