Chokladkex

Efter 5 (FEM) plåtar chokladkex känner man sig riktigt mör. Då hoppas man verkligen det kommer mycket gäster som vill smaka! fast om inte så håller kex ganska länge. Om man inte bor i en sneaky familj som jag gör, där alla går och nafsar kex från skåpen i smyg när det finns .Detta är anledningen till att vi sällan har kex hemma. ingen vits att köpa då de poff försvinner ner i små magar direkt, och så när man får gäster..... ja ni förstår.

Men inget kalas utan kex, vasssssegoa!

Bässins egna chokladkexrecept!

30 kex

Ingredienser

  • 150g smöör
  • 0.5 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100g hackad hushållschoklad

Rör ihop MJUKT smör och socker (här är det farliga, socker + smör = gott = smaka ej!)

Rör ihop i en annan skål torra ingredienser

Rör ihop allt till en relativt smulig, deg som gärna fastnar på fingrarna. Tvätta händerna innan så kan du klumpa ihop degen för hand

 

rulla små bollar och tryck ut på plåt med bakplåtspapper, men de får vara rätt så tjocka, annars blir de inte lika goda och håller inte ihop

 

Grädda i 20 minuter i 175 grader (håll koll nu! Detta beror på lite hur stora kexen är)

 

Avnjut kexen avsvalnade. Omnom.

 


BLÅBÄRSCUPCAKES

Idag inleddes prövbakningen till studentkalaset med pompa och ståt.

Dessa små härligheter ska göras. Själva muffinsarna kan frysas in och frostingen göras så närainpå innan som möjligt

Här några resultat av mitt testbak, att tänka på då man bakar:
  • Köpte de mest passande formarna jag hittade, bakelseformar, men aningen för stora tyckte jag. Vill ha munsbitar. Hela glasyren täckte dem inte. Vill alltså ha mindre/ smalare formar
  • Spritsa med SPRITS (det gjorde jag) helst med "plastpåse" eftersom vätska annars sipprar igenom

Stoppade en i kylskåpet för att se om den ser fräsh ut imorgon. För en fräsh cupcake vill jag ha, utan att behöva  stiga upp 06.00 på lördagen för att laga frosting!

 

 

 

 

Receptet

 

BLÅBÄRSCUPCAKES (ca 30 "munsbitar" eller 15-20 stoora cupcakes)

 

Ingredienser(muffins)

  • 75g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl mjölk
  • 100g vitchoklad i små bitar
  • ca 1.5 dl blåbär (typ 80 gram?)

Sätt ugnen på 175 (eller lite svalare om du har varmluft, som jag alltid bakar i så det blir jämnare)

Smält smöret

Vispa ägg och socker pösigt

Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och vänd långsamt ner i smeten tillsammans med mjölk och smör, blanda med SKED (Don't ever dare att VISPA ner, muffinsen blir inte lika bra då)

 

Klicka ut smeten i muffinsformar, till ca halva formen

Pluppa i lite vitchoklad och blåbär i varje form o skjuts in i ugnen i 20-25 minuter , beroende på storlek!

 

FROSTING

  • 50 g (1 dl) blåbär
  • 0.75 dl florsocker
  • 300g färskost (laktosintolerant eller fattig studerande? Glöm philadelphiaosten och köp viola istället, smakar samma sak, hyla o billigare. tänk inte ens tanken att köpa "lätt" eller "fettfri " ost. Din frosting kommer börja rinna fortare, så om du bantar så är ända sättet att skita i att äta, eller göra minicupcakes ;D)
  • 1 dl vispgrädde

 

Mixa bären. Note to self: tina dem först.....

Rör i florsocker och färskost

 

Vispa i grädde. Vispa länge. Länge. Länge. Tills smeten är fast

 

Spritsa ut över svalnade kakor o dekorera med blåbär/ riven choklad........

 

 


NU BLIR DET ÅKA AV!

Jajjamensan, det vankas studentkalas!

Den goda nyheten är att jag har ledigt hela nästa vecka, vilket nog ska blåsa liv i denna, just nu, tråkiga blogg. Det vankas blåbärscupcakes, quesadillias, macarons och lite smått och gott!

Stay tuned, för nu händer det grejer!