Chokladkex
Men inget kalas utan kex, vasssssegoa!
Bässins egna chokladkexrecept!
30 kex
Ingredienser
- 150g smöör
- 0.5 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 2.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 100g hackad hushållschoklad
Rör ihop MJUKT smör och socker (här är det farliga, socker + smör = gott = smaka ej!)
Rör ihop i en annan skål torra ingredienser
Rör ihop allt till en relativt smulig, deg som gärna fastnar på fingrarna. Tvätta händerna innan så kan du klumpa ihop degen för hand
rulla små bollar och tryck ut på plåt med bakplåtspapper, men de får vara rätt så tjocka, annars blir de inte lika goda och håller inte ihop
Grädda i 20 minuter i 175 grader (håll koll nu! Detta beror på lite hur stora kexen är)
Avnjut kexen avsvalnade. Omnom.
BLÅBÄRSCUPCAKES
Dessa små härligheter ska göras. Själva muffinsarna kan frysas in och frostingen göras så närainpå innan som möjligt
Här några resultat av mitt testbak, att tänka på då man bakar:
- Köpte de mest passande formarna jag hittade, bakelseformar, men aningen för stora tyckte jag. Vill ha munsbitar. Hela glasyren täckte dem inte. Vill alltså ha mindre/ smalare formar
- Spritsa med SPRITS (det gjorde jag) helst med "plastpåse" eftersom vätska annars sipprar igenom
Stoppade en i kylskåpet för att se om den ser fräsh ut imorgon. För en fräsh cupcake vill jag ha, utan att behöva stiga upp 06.00 på lördagen för att laga frosting!
Receptet
BLÅBÄRSCUPCAKES (ca 30 "munsbitar" eller 15-20 stoora cupcakes)
Ingredienser(muffins)
- 75g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl mjölk
- 100g vitchoklad i små bitar
- ca 1.5 dl blåbär (typ 80 gram?)
Sätt ugnen på 175 (eller lite svalare om du har varmluft, som jag alltid bakar i så det blir jämnare)
Smält smöret
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och vänd långsamt ner i smeten tillsammans med mjölk och smör, blanda med SKED (Don't ever dare att VISPA ner, muffinsen blir inte lika bra då)
Klicka ut smeten i muffinsformar, till ca halva formen
Pluppa i lite vitchoklad och blåbär i varje form o skjuts in i ugnen i 20-25 minuter , beroende på storlek!
FROSTING
- 50 g (1 dl) blåbär
- 0.75 dl florsocker
- 300g färskost (laktosintolerant eller fattig studerande? Glöm philadelphiaosten och köp viola istället, smakar samma sak, hyla o billigare. tänk inte ens tanken att köpa "lätt" eller "fettfri " ost. Din frosting kommer börja rinna fortare, så om du bantar så är ända sättet att skita i att äta, eller göra minicupcakes ;D)
- 1 dl vispgrädde
Mixa bären. Note to self: tina dem först.....
Rör i florsocker och färskost
Vispa i grädde. Vispa länge. Länge. Länge. Tills smeten är fast
Spritsa ut över svalnade kakor o dekorera med blåbär/ riven choklad........
NU BLIR DET ÅKA AV!
Den goda nyheten är att jag har ledigt hela nästa vecka, vilket nog ska blåsa liv i denna, just nu, tråkiga blogg. Det vankas blåbärscupcakes, quesadillias, macarons och lite smått och gott!
Stay tuned, för nu händer det grejer!