Tiramisu

5 personer

  • 12 savoiardikex ( ca 150g)
  • 1 dl espresso
  • 1 msk likör (kaffelikör/liknande)
  • 250g mascarponeost
  • 2 äggulor
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 2,5 msk socker
  • kakao
Vispa grädden med ½msk socker hårt.

Blanda försiktigt mascarponen och äggulorna. Blanda detta med grädden till en fast smet.

Blanda kaffet och likören. doppa 6 av kexen snabbt i blandningen och rada upp i en form med höga kanter där kexena helt täcker bottnet. Häll på hälften av grädd-ost röran.

Upprepa med resten av kexen och smeten i ett lager ovanpå. Blir det kaffesås över, häll det över kexen innan du lägger på osten.

Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar, helst längre, t.ex över natten.

Servera i små skålar och garnera med ett generöst lager mörk kakao.

Tortellini med salvia-smörsås

4 pers

  • tortellini för 4 personer, valfri smak
  • några knippen salvia
  • ca 80 g smör
Koka tortellinin samt fräs salvian under tiden i lite smör. Spara 1 dl av kokvattnet och häll det och resten av smöret över salvian. Häll såsen över tortellinin och servera.

Champinjoner med tomat

Serveras som för/sidorät
4 pers


  • 4 stora champinjoner
  • en stor tomat
  • basilikablad
  • en gullök
  • ca 100g mozarella
  • salt, peppar
  • olivolja
  1. Skär bort foten på champinjonerna, pensla hatten med olivolja och ställ dem med hatten neråt. Salta och peppra
  2. Lägg en skiva gullök inuti champinjonen. Toppa med ett basilikablad, en skiva mozarella samt en tomatskiva. Salta och peppra. Grilla i ugnsgrill/ utegrill  ca 10 minuter i 200 grader.