20 MINUTERSBRÖD

Idag uppfann jag ett brödrecept som verkligen är det snabbaste i historien. Brdet är gjort ungefär som scones, men passar bättre till mat eftersom det inte innehåller något smör. Däremot skulle jag inte rekommendera att göra brdet så ofta, eftersom bröd med bakpuver kräver mer mjäl än det med jäst. Har inte heller hur brödet smakar med smör på, gott var det till grytan i alla fall!



2 stora bröd (2 personer)
20 minuter

INGREDIENSER

  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl (eller mer om konsistensen är mycket geggig)
  • 2 dl rågmjöl
  • 2-3 tsk bakpulver
  • 1.5 dl naturell yoghurt
  • mjölk(????)
  • salt
  • timjan
  • 4 msk olivolja
  1. Vispa äggen till skum. Blanda Mjölet och bakpulvret och rör ner i ägget. Tillsätt yoghurt (och mjlk om degen knns fr mjölig) Knåda, tillsätt olivolja och kryddor.
  2. I ugnen 10-15 minuter i 225 grader

LINSGRYTA

Ensam hemma som jag var på lördag hittade jag lite röda linser och beslöt mej för att googla runt efter något gott recept. Jag hittade ett som verkligen föll mej i smaken, på tjugo minuter får du en riktigt, riktigt god lunch eller middag. Riktigt saftig gryta, fullspäckat med protein, även om köttet lyser med sin frånvaro. Äts med ris eller ett bröd man doppar i grytan (se t.ex 20-minutersbrödet ovan)



ca 20 min
3-4 personer (3 om grytan äts med bröd, 4 om grytan äts med ris)

INGREDIENSER
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 rivna morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • 1-2 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl sköljda röda linser
  • curry
  • soja
  • peppar

  1. Hacka lken, riv moroten och fräs en stund i olja i en kastrull
  2. Häll i tomatkross och nskad mängd vatten. Tilsätt linser och buljong
  3. Koka i 10-15 minuter, krydda.

TORSDAGSBRÖD

Okej, här kommer ett av mina bästa recept, faktiskt. Mest stolt över det är jag för att jag har uppfunnit det helt själv, från noll! Man kan antingen steka det, lägga i ugnen, eller som jag gjorde, både och! Halva degen stektes och doppades i soppan, andra halvan fick åka raka vägen in i ugnen!





Tid: 2-3h
ca 12-14 bröd

INGREDIENSER

  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2, 5 dl vetemjöl
  • 1, 5 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1, 5 dl naturell yoghurt
  • 2 stooora msk honung
  • 2 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

  1. Blanda jästen med fingervarmt vatten. Blanda i 2, 5 dl mjöl (blandat med bakpulvret och saltet), ägget, yoghurten och honungen.
  2. Blanda i rästen av ingredienserna och knåda ordentligt
  3. Jäs i ca 1-1.5 h. (tips: om degen inte jäser, stoppa den i ugnen med bakduk på i skålen i 50 grader så blir det nog fjong på!
  4. Rulla till 12-14 runda bollar, jäs i ytterligare 20 min
  5. Platta ut bollarna och stek ca 2 min på vardera sida / sätt in bullarna i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader

CURRYSOPPA

En varm och krämig currysoppa perfekt för en ruggig höstdag! Serveras helst med något bröd man kan doppa i, till exempel mitt torsdagsbröd, recept ovan!



Tid: ca 45 min
6 portioner

INGREDIENSER

  • 500g broiler
  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 tsk curry
  • 3 morötter
  • 3 potatisar
  • ca 200 g selleri
  • 2 buljongtärningar
  • I brk kokosmjölk
  • 8 dl vatten

  1. Stek den skurna broilern, häll över i en kastrull
  2. Stek löken med broilern i kastrullen tills löken blivit lite mjuk
  3. Häll i alla skärda rotfrukter och curryn
  4. Stek i ca 5 minuter
  5. Lägg i vattnet, buljongtärningarna och kokosmjölken. Koka i 15 minuter
  6. Servera me bröd, och eventuellt skivad lime

KASTRULLBRÖD

Ett lite suraktigt rågbrödsliknande bröd. Nyttigt är det, men tar en tid att göra.



Tid: 1 dag
ett bröd

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten/ ca åtta timmar

Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)
300 g rågmjöl
300g vetemjöl
10 g salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer)

Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek på ett ungefär, ca tre timmar.

Tryck ner ett bakplåtspapper i en kastrull (utan plastdelar) som rymmer cirka 2 1/2 liter och kleta ner degen. Strö på lite kumminfrön och lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Stoppa in brödet, sänk till 250 grader, låt stå i 15 ,min. Sänk temperaturen till 200 grader, ta ut brödet ur kastrullen och grädda ytterligare ca 20 minuter


AMERIKANSKA COOKIES

Detta är ett, av mej, icke beprövat recept. Dock har de exellenta kexen provsmakats och fått vitsordet MVG i min bok.  Mystisktvadåsocker (muskovadosocker) vet jag tyvärr inte var man kan hitta, käänske på minimani, de brukar vara lite luriga med att ha sånt där!

Receptet är Martins, här direkt citerat av honom.



Amerikanska Cookies

Ingredienser

  • 220g Muscovadosocker (svårt att hitta, men det går inte med farin..)
  • 1.1 dl vanligt socker
  • 170g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2,5-3 dl mjöl (beror på grovheten)
  • 130g choklad, omnom

Sätt ugnen på 150 grader.

Smält smöret, och rör ihop det med äggen.
Vad gäller muscovadosockret måste man vara noggrann: Det brukar ofta klimpas ihop små bitar i påsen. Det lönar sig därför att hälla ut det i en skål och krossa alla bitar man hittar med fingrarna.
Blanda sockren med resten av ingredienserna, och rör om ordentligt.
Tillsätt sedan mjölet, och rör ner lite i taget. Smeten skall vara så att den formas till små bollar, som sätter sig lite på plåten. Är det för mycket mjöl kommer kexen inte att rinna ut, och blir inte lika goda. Om det är för lite mjöl kan det bli svårt att få dem av plåten.

Gräddas i angenäm värme i 5-10 minuter.

(Sidorna av kexen skall vara fasta medan mitten skall hållas mjuk nästan kladdig. Det lönar sig att pröva med bara en cookie första gången, så man ser hur mycket de rinner ut och hur länge de skall gräddas.)

Ta ut dem ur ugnen, njut.


KÖTTFÄRSOMELETT I UGN

Antingen var mina familjemedlemmar omåttligt hungriga och undernärda, eller så har jag äntligen lyckas ådstadkomma en rätt som alla i hela den kinkiga familjen uppskattar! Omeletten gick åt som glass en het sommardag, och av de åtta portionerna fanns det slutligen bara kvar ett ynka litet hörn i ugnsformen. Kan tilläggas att det finns fem familjemedlemmar. Så, om er familj som min inte uppskattar er kulinariska österländskinspirerade mat, prova det här istället!






4 portioner
45 minuter

Ingredienser
:

FYLLNING

  • 400g köttfärs
  • salt & peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • en gullök
  • lite vatten
  • 2 tsk timjan
  • ½ burk tomatpuré

BOTTEN

  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 tsk oregano

YTA

  • 1-2 dl riven ost
  • ½ burk crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • ½ låda körsbärstomater

  1. Blanda ihop bottnet, lägg i en smörad ugnsform och grädda i 200 grader 10-15 min tills bottnet stelnat.
  2. Bryn löken och vitlöken, häll köttet i samma stekpanna och stek tills det är genomstekt. Blanda i kryddor, vatten och tomatpuré.
  3. Häll köttblandningen över bottnet
  4. Blanda ihop ytan och häll över. Skär tomaterna på mitten och lögg dem ovanpå. Grädda i 225 grader 10 minuter.

Lavabröd

Det här är det enklaste bröd som finns på jorden. Till och med min mamma, som är ohjälplig när det kommer till bakning, klarar av det, tack vare att brödet inte behöver någon jäst. Godast är det då det kommer direkt ur ugnen, lite varmt, sött och med smör som smälter ovanpå. Omnomnom!



2 limpor
100 minuter

Ingredienser:

  • 3, 5 dl rågkross
  • 3, 5 dl vetekross
  • 2, 5 dla linfrön
  • 2 dl russin
  • 1, 5 dl vetekli
  • 8, 5 dl vetemjöl
  • 1msk matsoda
  • 1 l surmjölk
  • 2, 5 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt

  1. Blanda alla ingredienser i en stor skål
  2. Smörj två brödformar (1,5 liters) och fördela smeten i dem
  3. Grädda i 150 grader 90 minuter.


Mer bra matbloggar på www.matbloggar.com

Tomatsoppa

Bland det enklaste det finns att laga. Serveras med bröd och något chokladigt till efterrätt. vill du ha slät soppa är det bara att köra den i mixern ett varv.

4 personer
30 min

Ingredienser
:
2 burkar tomatkross
1, 5 - 1 vitlök
1-2 grönsaksbuljongtärningar
lite vatten
2dl grädde
persilja

  1. Lägg tomatkrosset, hackad vitlök, grönsaksbuljongen och vattnet i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.
  2. Tillsätt grädden och smaka av med vitpeppar och salt. Tillsätt ev. en äggula. Dekorera med persilja



Mariannepaj

Här följer ett av mina favoritrecept på chokladpaj. Ska tillredas till ljudet av en Eva Dahlgren-skiva och avnjutas sval med en klick grädde till.





45 min
ca 8 pers (beroende på hur glupska alla är)

Ingredienser

BOTTEN
  • 2, 5 dl havregryn
  • 2, 5 dl mjöl
  • 150g smält margarin
  • 1, 5 tsk bakpulver
  • 4, 5 tsk kakao
  • 1, 5 dl socker
  • 1 msk vatten
FYLLNING
  • 25 mariannekarameller
  • (50-100g choklad)
  • 2dl vispgrädde
  • 1 msk kakao
  1. Blanda alla ingredienserna till bottnet. Smörj en pajform och tryck ut degen i formen.
  2. Lägg mariannen (och chokladen) i en påse på ett skärbrede och hamra sönder karamellerna med en hammare. Vispa grädden och blanda ner godiskrosset. Häll på fyllningen på pajbottnet
  3. Grädda kakan i ugnen ca 30 minuter med 180 graders värme. Låt kakan svalna innan den avnjuts med gräddskum

Chokladfudge

Först ut blir ett recept som är väldigt underskattat med tanke på smaken, priset och tillagningstiden. Perfekt för fredagsmys eller hälsapåavlägsensläkting- present. Du blir kung i familjen då de tar första tuggan av chokladfudgen som smälter på tungan.

Tid: 15 minuer + stelningstid, ca 40-70 min
Mängd: ca 500g

Ingredienser:
  • 150g mörk chokla (ju mörkare desto godare)
  • 125g smör
  • 3, 5 dl florsocker
  • 2 msk mjölk
  • 100g hackade hasselnötter eller andra nötter (dock ej beprövat än)
Utan nötter går också bra, då kan du eventuellt droppa i lite punch eller rom för annorlunda smak.

  1. Blanda ihop allt utom nötterna i en kastrull på svag värme. Se till att det blir en jämn smet.
  2. Då smäten blivit jämn, höj värmen och låt börja puttra. Låt puttra något under omrörning i fem minuter, rör sedan i nöttena.
  3. Häll i en avlånga form, ca 10x20 cm, med bakplåtspapper i, och låt stelna. I rumstemp. tar det något längre än i kylskåp där det tar ca 45 min, men akta dej för att lägga chokladen i frysen. Då finns risken att den inte stelnar över huvud taget, utan bara fryser och sedan smälter då du tar ut formen.
  4. Lyft ut bakplåtspappret med den stelnade smeten ur formen och skär i små kuber



Väälkumi

Väälkumi in i mitt virituella kök. Här tillreds endast sådan mat som jag personligen uppskattar. Mat ska vara gott, annars är det ju för sjutton ingen vits att äta. Annars är det lika bra att äta kalla konserver tills man dör av att smaklökarna ruttnar bort. Ta gärna för er av recept och dylikt, de är inte här för att stanna, de är här för att smaka GOTT!

Slurp.

Välkommen till min nya blogg!