Fudgebrownies med mandel och vitchoklad
Hittills den mest kladdiba, maffiga och smaskiga brownien jag någonsin bakat. Hemligheten är mycket choklad, och en klick grädde eller vaniljglass med avsvalnad brownie blir perfekt efterrätt!

Ingredienser
Smält mörkchokladen i vattenbad. Blanda under tiden allt socker med smöret och vispa i äggen. Rör ner den smälta chokladen, saltet, mjölet och kakaon. Rör ner hackad vitchoklad och mandel. Grädda 35 minuter i 175 grader en form som är ungefär 25x25 cm.

Ingredienser
- 150 g mörkchoklad
- 200 g rumstempererat smör
- 4 dl socker
- 2 msk vaniljsocker
- 4 ägg
- 3/4 tsk salt
- 1.5 dl mjöl
- 4 msk kakao
- 150 g grovt hackad vitchoklad
- en liten påse sötmandel
Smält mörkchokladen i vattenbad. Blanda under tiden allt socker med smöret och vispa i äggen. Rör ner den smälta chokladen, saltet, mjölet och kakaon. Rör ner hackad vitchoklad och mandel. Grädda 35 minuter i 175 grader en form som är ungefär 25x25 cm.
Halloumismörgåsar
Perfekta som förrätt, eller varför inte tilltugg till en god soppa! Halloumiosten är tummen upp, lite saltig och saftig, med en skojig konsistens.

Ingredienser (20 minuter, 4 portioner)

Ingredienser (20 minuter, 4 portioner)
- 3 tomater
- ½ rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 1 msk rödvinsvinäger
- ½ tsk salt
- lite peppar
- 200g halloumi
- 4 skivor rostbröd
- 100g rucolasallad
Tomatsås till pasta
Precis som Italiano! Bella pasta!
6 portioner
Ingredienser

6 portioner
Ingredienser
- 2 burkar tomatkross
- 1 liten burk tomatpure
- 10 körsbärstomater
- 1 liten vitlök
- 2 gullökar
- basilika
- färsk timjan
- salt
- peppar
- olivolja
- Balsamvinäger

- Fräs den hackade löken
- Häll i tomatkross och tomatpuré, låt koka i fem minuter
- Krydda med alla kryddor utom den färska timjanen, och låt koka i 30 min
- Lägg i timjan och skurna körsbärstomater, koka fem minuter och servera
Grundrecept på egen pasta
Det tar sin lilla tid att göra sin egen pasta, beroende på hur noggrann man är, så passa på att göra mycket då du en gång håller på! Pastan kan torkas och sparas i burk med kokningstid på ett par minuter beroende på pastans form. Perfekt söndagssysselsättning, speciellt om man har någon till hjälp, en lillesyster till exempel.
6 portioner
Ingredienser

4. Skär degen i långa remsor och kavla dem en i taget tunnare.
5. Skär remsorna i fyrkanter som du trycker ihop på mitten / häng remsorna på en stång och torka (tagliatelle)

6. Lägg fjärilsbitarna på en plåt och låt torka/ koka direkt i saltat vatten med en skvätt olivolja

6 portioner
Ingredienser
- 11 dl specialvetemjöl (eller hälften durum, hälften special, har ej testats personligen)
- 6 ägg
- Vispa mjöl och ägg med degkrokar i ca tio minuter till en deg som är så icke-kladdig att du kan knäda den (liite kladd får man endå räkna med) justera mjölmängden efter kladdighet
- Knåda degen i 5-10 minuter tills den är mjuk och elastisk. Låt vila i plastfolie i kylskåp i ca 1 timme
- Ta ut degen och dela den i två delar för att underlätta utkavlingen. Mjöla kaveln och bakbordet och kavla och dra ut degen tills den e ca 2 mm tjock.

4. Skär degen i långa remsor och kavla dem en i taget tunnare.
5. Skär remsorna i fyrkanter som du trycker ihop på mitten / häng remsorna på en stång och torka (tagliatelle)

6. Lägg fjärilsbitarna på en plåt och låt torka/ koka direkt i saltat vatten med en skvätt olivolja

Gratinerad Fylld Aubergine
Förra helgen bestod av demokrati och ett frossande i åsikter, skratt och god mat som tillreddes av en medelålders man med enormt rastahår. Jag talar såklart om demokratiseminariet i Helsingfors. Intressant nog var det maten jag lärde mig mest av, allt vegetariskt, kulinariska och pikanta smaker, saker man mår bra av, endel revolutionerande i sin enkelhet. Kombinera detta med allt som vi diskuterade blir det en riktigt salig och sagolik röra!
Idag anlände min moster till Finland, och för att fira detta tillbringade jag timmarna efter skolan i köket för att tillreda en middag åt henne. Middagen bestod av
Gratinerad fylld aubergine

, Indisk potatisgryta
,
Sötare kikärtsröra
och min egen
Äpplätt
till efterrätt. Vi åt till fördärvelse, och ändå blev det över! Min favorit var potatisgrytan, men nästa gång kräver hela tillagandet lite planering för att löpa smidigare...
GRATINERAD FYLLD AUBERGINE

4 portioner
45 minuter
Ingredienser
Idag anlände min moster till Finland, och för att fira detta tillbringade jag timmarna efter skolan i köket för att tillreda en middag åt henne. Middagen bestod av
Gratinerad fylld aubergine

, Indisk potatisgryta

Sötare kikärtsröra

Äpplätt

GRATINERAD FYLLD AUBERGINE

4 portioner
45 minuter
Ingredienser
- 2 auberginer
- salt
- 1 morot
- 1 gullök
- 1-2 paprikor
- nästan 1 förpackning krossade tomater
- Fetaost enligt smak
- persilja
- spiskummin
- salt
- peppar
- Koka auberginerna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Gröp ur dem lite så det ryms fyllning i dem
- Skär moroten, löken och paprikorna i små bitar. Fräs dem en stund i oljan, häll i tomatkrosset och krydda
- Blanda i fetaosten i tärningar
- Fyll auberginerna och grädda i 250 grader 10 minuter
Indisk potatisgryta
4 portioner
30 minuter

Ingredienser
30 minuter

Ingredienser
- 6-8 potatisar
- 1 gullök
- 1 tsk röd currypasta
- 2 msk senapsfrön
- 3 dl vatten
- ½ - 1 buljongtärning
- 1 msk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
- salt
- Skala och skär potatisen i kuber. Hacka löken.
- Fräs senapsfröna i olja (hetta inte för mycket, då poppar de upp och flyger runt omkring, egen erfarenhet)
- Lägg i potatis och lök och fräs med i ca 5 min
- Lägg i buljongen och kryddorna
- Koka under lock i 15-20 minuter (beroende på potatsbitarna. De ska vara riktigt mjuka och gryniga)
Sötare kikärtsröra
En röra jag åt på demokratiseminariet i Helsingfors och genast analyserade ner till minsta detalj. Bara att skära och röra ihop. Tack till rastakocken för även detta recept, borde kidnappat honom hem. Alternativt stulit hans receptbok.

Ingredienser

Ingredienser
- Kokta, kalla kikärter
- Selleri
- Äpple
- Oliver
- Rödlök
- Persilja
Äpplätt.
Lätt, plätt, äppel. Och chokladsås förstås. Receptet är egenuppfunnet och därmed inte garanterat magknipsfritt

5 portioner

5 portioner
- 2-4 äpplen (beroende på storlek)
- Nästan en hel burk philadelphiaost
- Plättsmet
- Chokladsås
- Riv äpplena grovt med kärnhus och allt.
- Vispa äpplena med osten och lägg i kylskåpet
- Blanda ihop en plättsmet för 5 stora plättar (säkrast att laga lite för mycket då första plätten brukar skita sej)
- Stek plättarna och lägg en stor klick äppelröra mitt på. Vik ihop plättarna.
- Servera med egenhändigt gjord lite rinnigare chokladsås. Mycket chokladsås.
Croissanter
Det ligger en hel del jobb bakom en god croissant, det kan jag lova dig! Dessa läckerheter görs inte i en handvändning, så om du väl håller på, gör en stor sats så du kan frysa ner ett par att smaska på vid senare tillfälle. Men har du en söndageftermiddag ledig och lite styrka i armarna, är det mödan värt, jag lovar!

Från www.foodbible.blogspot.com
Ingredienser

Från www.foodbible.blogspot.com
Ingredienser
Halvvarm överbliven sallad
Överbliven sallad? Låter ju lagom charmigt! Namnet till trots är salladen inte fullt så överbliven, bara brödet i salladen kan räknas som riktigt överblivet. Men ingen hindrar dej från att tillsätta fler överblivna ingredienser!

Ingredienser:
Skär brödet i fyrkanter. Häll flera matskedar olja i en stekpanna och bryn bröden i oljan. Riv morötterna grovt och stek tillsammans med bröden någon minut. Tillsätt lite mer olja om pannan blivit torr. Krydda med timjan och salt. Rör ihop i en skål med salladsblad, lägg en tomat i skivor ovanpå.

Ingredienser:
- Bröd som ingen vill äta (för torrt/ kantbitar....)
- 2 morötter
- salladsblad
- 1 tomat
- olja
- timjan, salt
Skär brödet i fyrkanter. Häll flera matskedar olja i en stekpanna och bryn bröden i oljan. Riv morötterna grovt och stek tillsammans med bröden någon minut. Tillsätt lite mer olja om pannan blivit torr. Krydda med timjan och salt. Rör ihop i en skål med salladsblad, lägg en tomat i skivor ovanpå.
Laxpaj
Igår var det dags för söndagsmiddag igen. På menyn stod laxpaj och halvvarma överblivna salladen, ovan.
Jag har en viss förkärlek för rökt lax, inte för torr, utan saftig och saltig. Kombinera detta med drömparet räkor och majonnäs (helst hemlagad) torde det vara en riktig explosion för smaklökarna!
Laxpaj är inte det vackraste för ögat, den bör helst avnjutas i dämpad belysning. Vill man ha pajen som förrätt lämnar man helt enkelt bort osten och struntar i att lägga pajen i ugnen en andra gång, så får man en kall paj.

Ingredienser:
Botten:
Blanda ihop ingredienserna till bottnet och tryck ut i en smörad pajform. Grädda i 200 grader i 12 minuter.
Hacka ägg, avokado, rödlök, lax och räkaor. Rör ihop med majonnäs och smaka av med lime och kryddor.
Häll fyllningen på bottnet. Strö på riven ost, grädda i ugnen 10-15 minuter i 175 grader.
Jag har en viss förkärlek för rökt lax, inte för torr, utan saftig och saltig. Kombinera detta med drömparet räkor och majonnäs (helst hemlagad) torde det vara en riktig explosion för smaklökarna!
Laxpaj är inte det vackraste för ögat, den bör helst avnjutas i dämpad belysning. Vill man ha pajen som förrätt lämnar man helt enkelt bort osten och struntar i att lägga pajen i ugnen en andra gång, så får man en kall paj.

Ingredienser:
Botten:
- 200 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl rågmjöl
- 1 tsk salt
- 4-5 msk vatten
- 2 hårdkokta ägg
- 2 avocados
- 1 rödlök
- 250 g rökt lax
- 200 g skalade räkor
- 3 msk majonnäs
- 1 lime
- dill
- salt, peppar
- lite riven ost
Blanda ihop ingredienserna till bottnet och tryck ut i en smörad pajform. Grädda i 200 grader i 12 minuter.
Hacka ägg, avokado, rödlök, lax och räkaor. Rör ihop med majonnäs och smaka av med lime och kryddor.
Häll fyllningen på bottnet. Strö på riven ost, grädda i ugnen 10-15 minuter i 175 grader.