Fudgebrownies med mandel och vitchoklad

Hittills den mest kladdiba, maffiga och smaskiga brownien jag någonsin bakat. Hemligheten är mycket choklad, och en klick grädde eller vaniljglass med avsvalnad brownie blir perfekt efterrätt!



Ingredienser

  • 150 g mörkchoklad
  • 200 g rumstempererat smör
  • 4 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 3/4 tsk salt
  • 1.5 dl mjöl
  • 4 msk kakao
  • 150 g grovt hackad vitchoklad
  • en liten påse sötmandel

Smält mörkchokladen i vattenbad. Blanda under tiden allt socker med smöret och vispa i äggen. Rör ner den smälta chokladen, saltet, mjölet och kakaon. Rör ner hackad vitchoklad och mandel. Grädda 35 minuter i 175 grader  en form som är ungefär 25x25 cm.

Halloumismörgåsar

Perfekta som förrätt, eller varför inte tilltugg till en god soppa! Halloumiosten är tummen upp, lite saltig och saftig, med en skojig konsistens.



Ingredienser
(20 minuter, 4 portioner)

  • 3 tomater
  • ½ rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • ½ tsk salt
  • lite peppar
  • 200g halloumi
  • 4 skivor rostbröd
  • 100g rucolasallad
Skölj och gröp ur kärnorna ur tomaten. Hacka tomaterna i små bitar och blanda med hackad lök, olja, vinäger och kryddor. Rosta brödet och stek halloumin. Lägg lite tomatröra på varje rostad smörgås, rucola ovanpå och till sist välstekt halloumi på toppen.

Tomatsås till pasta

Precis som Italiano! Bella pasta!

6 portioner
Ingredienser

  • 2 burkar tomatkross
  • 1 liten burk tomatpure
  • 10 körsbärstomater
  • 1 liten vitlök
  • 2 gullökar
  • basilika
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • Balsamvinäger



  1. Fräs den hackade löken
  2. Häll i tomatkross och tomatpuré, låt koka i fem minuter
  3. Krydda med alla kryddor utom den färska timjanen, och låt koka i 30 min
  4. Lägg i timjan och skurna körsbärstomater, koka fem minuter och servera

Grundrecept på egen pasta

Det tar sin lilla tid att göra sin egen pasta, beroende på hur noggrann man är, så passa på att göra mycket då du en gång håller på! Pastan kan torkas och sparas i burk med kokningstid på ett par minuter beroende på pastans form. Perfekt söndagssysselsättning, speciellt om man har någon till hjälp, en lillesyster till exempel.

6 portioner

Ingredienser

  • 11 dl specialvetemjöl (eller hälften durum, hälften special, har ej testats personligen)
  • 6 ägg

  1. Vispa mjöl och ägg med degkrokar i ca tio minuter till en deg som är så icke-kladdig att du kan knäda den (liite kladd får man endå räkna med) justera mjölmängden efter kladdighet
  2. Knåda degen i 5-10 minuter tills den är mjuk och elastisk. Låt vila i plastfolie i kylskåp i ca 1 timme
  3. Ta ut degen och dela den i två delar för att underlätta utkavlingen. Mjöla kaveln och bakbordet och kavla och dra ut degen tills den e ca 2 mm tjock.

4. Skär degen i långa remsor och kavla dem en i taget tunnare.

5. Skär remsorna i fyrkanter som du trycker ihop på mitten / häng remsorna på en stång och torka (tagliatelle)



6. Lägg fjärilsbitarna på en plåt och låt torka/ koka direkt i saltat vatten med en skvätt olivolja




Gratinerad Fylld Aubergine

Förra helgen bestod av demokrati och ett frossande i åsikter, skratt och god mat som tillreddes av en medelålders man med enormt rastahår. Jag talar såklart om demokratiseminariet i Helsingfors.  Intressant nog var det maten jag lärde mig mest av, allt vegetariskt, kulinariska och pikanta smaker, saker man mår bra av, endel revolutionerande i sin enkelhet. Kombinera detta med allt som vi diskuterade blir det en riktigt salig och sagolik röra!

Idag anlände min moster till Finland, och för att fira detta tillbringade jag timmarna efter skolan i köket för att tillreda en middag åt henne. Middagen bestod av

Gratinerad fylld aubergine



, Indisk potatisgryta
,
Sötare kikärtsröra
och min egen
Äpplätt
till efterrätt. Vi åt till fördärvelse, och ändå blev det över! Min favorit var potatisgrytan, men nästa gång kräver hela tillagandet lite planering för att löpa smidigare...

GRATINERAD FYLLD AUBERGINE



4 portioner
45 minuter

Ingredienser

  • 2 auberginer
  • salt
  • 1 morot
  • 1 gullök
  • 1-2 paprikor
  • nästan 1 förpackning krossade tomater
  • Fetaost enligt smak
  • persilja
  • spiskummin
  • salt
  • peppar
  1. Koka auberginerna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Gröp ur dem lite så det ryms fyllning i dem
  2. Skär moroten, löken och paprikorna i små bitar. Fräs dem en stund i oljan, häll i tomatkrosset och krydda
  3. Blanda i fetaosten i tärningar
  4. Fyll auberginerna och grädda i 250 grader 10 minuter

Indisk potatisgryta

4 portioner
30 minuter



Ingredienser

  • 6-8 potatisar
  • 1 gullök
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 msk senapsfrön
  • 3 dl vatten
  • ½ - 1 buljongtärning
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk mald koriander
  • salt
  1. Skala och skär potatisen i kuber. Hacka löken.
  2. Fräs senapsfröna i olja (hetta inte för mycket, då poppar de upp och flyger runt omkring, egen erfarenhet)
  3. Lägg i potatis och lök och fräs med i ca 5 min
  4. Lägg i buljongen och kryddorna
  5. Koka under lock i 15-20 minuter (beroende på potatsbitarna. De ska vara riktigt mjuka och gryniga)

Sötare kikärtsröra

En röra jag åt på demokratiseminariet i Helsingfors och genast analyserade ner till minsta detalj. Bara att skära och röra ihop. Tack till rastakocken för även detta recept, borde kidnappat honom hem. Alternativt stulit hans receptbok.



Ingredienser


  • Kokta, kalla kikärter
  • Selleri
  • Äpple
  • Oliver
  • Rödlök
  • Persilja
Bara att hacka och röra ihop! Inget svårare än så.

Äpplätt.

Lätt, plätt, äppel. Och chokladsås förstås. Receptet är egenuppfunnet och därmed inte garanterat magknipsfritt



5 portioner

  • 2-4 äpplen (beroende på storlek)
  • Nästan en hel burk philadelphiaost
  • Plättsmet
  • Chokladsås

  1. Riv äpplena grovt med kärnhus och allt.
  2. Vispa äpplena med osten och lägg i kylskåpet
  3. Blanda ihop en plättsmet för 5 stora plättar (säkrast att laga lite för mycket då första plätten brukar skita sej)
  4. Stek plättarna och lägg en stor klick äppelröra mitt på. Vik ihop plättarna.
  5. Servera med egenhändigt gjord lite rinnigare chokladsås. Mycket chokladsås.

Croissanter

Det ligger en hel del jobb bakom en god croissant, det kan jag lova dig! Dessa läckerheter görs inte i en handvändning, så om du väl håller på, gör en stor sats så du kan frysa ner ett par att smaska på vid senare tillfälle. Men har du en söndageftermiddag ledig och lite styrka i armarna, är det mödan värt, jag lovar!



Från www.foodbible.blogspot.com

Ingredienser


Deg
25 g jäst
800 g vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)


Fyllning
500 g kylskåpskallt smör

Pensling
2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Blanda alla ingredienser till degen och knåda i 10 minuter. Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen.


Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Blir degen för varm kan den spricka och bli jobbig att kavla, så för att göra det lättare kan man stoppa kaveln en stund i frysen innan man börjar, och kyla bakbordet med kylmäkallen/ is.

Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket.

Kavla ut till ca 60x30 cm, skär i 15x15 cm plattor som du i sin tur skär på diagonalen till trianglar. Kavla ut trianglarna lite och rulla ihop till croissanter. Pensla med ägg och låt jäsa ca 1 h

Pensla croissanterna en gång till och grädda i 200 grader 30 minuter. Ät med ost/ grönsaker eller sött pålägg






Halvvarm överbliven sallad

Överbliven sallad? Låter ju lagom charmigt! Namnet till trots är salladen inte fullt så överbliven, bara brödet i salladen kan räknas som riktigt överblivet. Men ingen hindrar dej från att tillsätta fler överblivna ingredienser!



Ingredienser:

  • Bröd som ingen vill äta (för torrt/ kantbitar....)
  • 2 morötter
  • salladsblad
  • 1 tomat
  • olja
  • timjan, salt

Skär brödet i fyrkanter. Häll flera matskedar olja i en stekpanna och bryn bröden i oljan. Riv morötterna grovt och stek tillsammans med bröden någon minut. Tillsätt lite mer olja om pannan blivit torr. Krydda med timjan och salt. Rör ihop i en skål med salladsblad, lägg en tomat i skivor ovanpå.

Laxpaj

Igår var det dags för söndagsmiddag igen. På menyn stod laxpaj och halvvarma överblivna salladen, ovan.

Jag har en viss förkärlek för rökt lax, inte för torr, utan saftig och saltig. Kombinera detta med drömparet räkor och majonnäs (helst hemlagad) torde det vara en riktig explosion för smaklökarna!

Laxpaj är inte det vackraste för ögat, den bör helst avnjutas i dämpad belysning. Vill man ha pajen som förrätt lämnar man helt enkelt bort osten och struntar i att lägga pajen i ugnen en andra gång, så får man en kall paj.



Ingredienser:

Botten:
  • 200 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 4-5 msk vatten
Fyllning:
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 avocados
  • 1 rödlök
  • 250 g rökt lax
  • 200 g skalade räkor
  • 3 msk majonnäs
  • 1 lime
  • dill
  • salt, peppar
  • lite riven ost

Blanda ihop ingredienserna till bottnet och tryck ut i en smörad pajform. Grädda i 200 grader i 12 minuter.

Hacka ägg, avokado, rödlök, lax och räkaor. Rör ihop med majonnäs och smaka av med lime och kryddor.

Häll fyllningen på bottnet. Strö på riven ost, grädda i ugnen 10-15 minuter i 175 grader.