KNÄCKEBRÖD

Här kommer ett knäckebröd med julig kryddning. Enklare och godare än man tror!



Ingredienser:

  • 2 msk smultet margarin/ smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kummin
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk malen neilika
  • 4 dl rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl

Rör ihop ingredienserna och knåda till en deg somgår at kavla utan at kladda. Lägg till mer vetemjöl om degen kladdar. Dela i 20 delar och kavla ut tunnt. Grädda i ugn i 225 grader 5-10 minuter

MOZARTKULOR

Perfekt till julen! (som ju redan försvann...)


Ingredienser
:
  • 250g marsipan
  • 200g choklad ( valfri kakaohalt)
  • 100g nougat
Kavla ut marsipanen och skär nougaten i små bitar. Vira in varje bit i marsipan och doppa i schoklad som smultit i vattenbad. Låt stå svalt.

Kyckling i grön curry

Hittade en bok med thailändsk mat där hemma, tog ett recept och knallade iväg till en specialbutik som säljer thailändska råvaror. Tanten i affären kunde svenska, var jättetrevlig och hjälpte mej att förenkla receptet en hel del. Resultatet blev en busenkel kycklinggryta!



6 personer, 40 min

Ingredienser:
  • 2 msk grön currypasta (eller mer, om man vill ha eldigare smak)
  • 850 g kyckling
  • lite basilika
  • 4 kaffirlimeblad
  • 1 msk fish sauce
  • 4 dl kokosgrädde
Fräs pastan i ca tre minuter och häll sedan i kokosmjölken och limebladen. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt mer currypasta om såsen känns för mild.

Häll i 2.5 dl vatten och kyckling skuren i ca 2 cm tärningar. Låt koka i 20 min. Smaka av med basilika och fishsauce. Servera med basmatiris och sallad

Pizza

Modifierade receptet, även om det ursprungliga finns på www.cheesecakedream.blogspot.com



Ingredienser: (1 stor pizza)

Botten:
  • 5 dl vetemjöl (durum eller pizzamjöl)
  • 1/3 paket färskjäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
Fyllning:

  • 1 brk tomatpuré
  • pesto
  • parmaskinka
  • pizzaost
  • rucola
  • balsamvinäger
  • olivolja

Blanda ihop jästen med jummet vatten och knåda i resten av ingredienserna. Knåda degen i ca 10 minuter. Låt jäsa en timme och baka sedan ut ett runt pizzabotten. Stryk på tomatpurén och peston. Lägg på parmaskinkan och strö över osten. Toppa med olivolja och balsamvinäger. Grädda i 250 grader i 10 minuter, och lägg sedan på rucolan.