KASTRULLBRÖD
Ett lite suraktigt rågbrödsliknande bröd. Nyttigt är det, men tar en tid att göra.

Tid: 1 dag
ett bröd
Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten/ ca åtta timmar
Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)
300 g rågmjöl
300g vetemjöl
10 g salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer)

Tid: 1 dag
ett bröd
Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten/ ca åtta timmar
Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)
300 g rågmjöl
300g vetemjöl
10 g salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer)
Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek på ett ungefär, ca tre timmar.
Tryck ner ett bakplåtspapper i en kastrull (utan plastdelar) som rymmer cirka 2 1/2 liter och kleta ner degen. Strö på lite kumminfrön och lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Stoppa in brödet, sänk till 250 grader, låt stå i 15 ,min. Sänk temperaturen till 200 grader, ta ut brödet ur kastrullen och grädda ytterligare ca 20 minuterKommentarer
Trackback