Croissanter

Det ligger en hel del jobb bakom en god croissant, det kan jag lova dig! Dessa läckerheter görs inte i en handvändning, så om du väl håller på, gör en stor sats så du kan frysa ner ett par att smaska på vid senare tillfälle. Men har du en söndageftermiddag ledig och lite styrka i armarna, är det mödan värt, jag lovar!



Från www.foodbible.blogspot.com

Ingredienser


Deg
25 g jäst
800 g vetemjöl (jag använder Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)


Fyllning
500 g kylskåpskallt smör

Pensling
2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Blanda alla ingredienser till degen och knåda i 10 minuter. Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen.


Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Blir degen för varm kan den spricka och bli jobbig att kavla, så för att göra det lättare kan man stoppa kaveln en stund i frysen innan man börjar, och kyla bakbordet med kylmäkallen/ is.

Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket.

Kavla ut till ca 60x30 cm, skär i 15x15 cm plattor som du i sin tur skär på diagonalen till trianglar. Kavla ut trianglarna lite och rulla ihop till croissanter. Pensla med ägg och låt jäsa ca 1 h

Pensla croissanterna en gång till och grädda i 200 grader 30 minuter. Ät med ost/ grönsaker eller sött pålägg






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback